Pelvision BV
info@pelvision.nl

PelVision BV - Global marketing and distribution of medical products

Vaginisme

Er is sprake van een vaginistische reactie als bij pogingen om geslachtsgemeenschap te hebben de spieren rondom de vagina zich samenknijpen, zonder dat de vrouw dit zelf wil. Gemeenschap is hierdoor niet mogelijk of alleen met veel moeite en pijn (dyspareunie). Het spannen van de bekkenbodemspieren gebeurt soms al voor er iets (bv. penis, tampon of speculum) in de buurt van de vagina komt.

 

Vrouwen die vaginistisch reageren denken vaak dat ze 'te nauw' zijn. Dit is echter bijna nooit het geval. Het nauwe gevoel wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning, een soort spasme van de bekkenbodemspieren. Deze spierspanning treedt vaak reflexmatig op.

Behandeling:

Wanneer goed gebruikt is de Feminaform zeer effectief als hulpmiddel bij de behandeling van vaginisme. De vaginale dilatatieset kan helpen om de reflexmatige spierspanning te doorbreken. Deze spierspanning is de onderliggende oorzaak van nauwheid, brandend gevoel en penetratieproblemen. De Feminaform geeft vrouwen de precieze controle over de maat, de snelheid en de hoek waarmee er iets in hun vagina gebracht wordt. Met specifieke oefeningen kunnen vrouwen met de Feminaform het bewust aanspannen en ontspannen van de spieren oefenen om op deze wijze de spieren rond de vagina te desensibiliseren.

Het gaat bij het oefenen bij vaginisme dus niet zozeer om het echt verwijden van de vagina maar over het ondersteunen van vrouwen om weer controle te krijgen over hun bekkenbodem.

home